En ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland ska undersöka om det går att införa lungcancerscreening inom ordinarie hälso- och sjukvård. Syftet med screening är att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede. Nu skickas de första breven med erbjudande om att delta i studien ut till invånare i de båda regionerna.
Från vänster: Mikael Johansson, forskningsledare bakom studien tillsammans med Pär Asplund, medicinsk chef och Iryna Axelsson, radiolog på bild- och funktionsmedicin, Norrlands universitetssjukhus – en av de röntgenkliniker som kommer att genomföra undersökningar med lågdosdatortomografi i studien. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten
Lungcancer ökar i Sverige och sjukdomen är den vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall. Tidigare studier har visat att screening av personer med hög risk att drabbas av lungcancer bidrar till att sjukdomen upptäcks i ett tidigare skede, då den oftast är möjlig att bota.
Det finns idag inget screeningprogram för lungcancer i Sverige. Socialstyrelsen har efterfrågat mer forskningsbaserad kunskap om hur screening skulle fungera i en svensk kontext. Sedan 2022 pågår därför en pilotstudie i Stockholm som undersöker införandet av lungcancerscreening i huvudstadsregionen. Nu bjuds alltså deltagare in till en liknande studie – denna gång i Västerbotten och Västra Götaland.
– Genom dessa studier kommer vi att samla in ytterligare data som förhoppningsvis kan fylla i de kunskapsluckor som finns, exempelvis hur vi bäst når de personer som kan komma i fråga för lungcancerscreening, säger Elin Ljungqvist, nationell screeningsamordnare vid Regionala cancercentrum i samverkan.
Erbjudandet går till slumpvist utvalda invånare i åldrarna 50-74 år i de båda regionerna. De personer som får brevet ombeds att svara på en digital hälsoenkät med frågor om bland annat tidigare och nuvarande rökvanor. De som uppfyller kriterierna kommer sedan att få en kallelse till lungröntgen med lågdosdatortomografi.
– De första erbjudandebreven skickades ut förra veckan till personer i Västra Götalandsregionen och i Västerbotten startar utskicken under februari månad. Vi räknar med att de första deltagarna i Västra Götaland kommer till sin röntgen i början av februari och i Västerbotten i början av mars, säger Carolina Hawranek, projektledare för studien vid Regionalt cancercentrum norr.
I respektive region kommer 1 000 personer att undersökas. I båda regionerna finns ett studiekansli dit deltagare kan vända sig med frågor eller ombokningar. I de fall röntgenundersökningen hittar en förändring på lungorna som behöver följas upp får deltagaren en ny kallelse till röntgen inom 6 eller 12 månader. Om undersökningen visar något mer misstänkt så kommer en läkare att personligen kontakta deltagaren direkt för diskussion om fortsatt utredning och behandling inom ramen för den vanliga sjukvården.
– Det känns verkligen bra och på tiden att vi prövar lungcancerscreening i en svensk kontext. Två tidigare internationella studier visar att screening minskar dödligheten i lungcancer. Vi vill att så många som möjligt svarar på enkäten vilket ger oss bättre information om rökvanor även om det inte leder till ett screeningerbjudande, säger Jan Nyman, docent och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien.
Pilotstudiens främsta syfte är att testa om det går att genomföra lungcancerscreening i svensk sjukvård och att undersöka målgruppens acceptans och intresse för att delta. Studien kommer även att analysera biomarkörer som i framtiden skulle kunna identifiera ökad risk för lungcancer hos enskilda personer, och bidra med data för AI-baserad bildanalys för effektivare och mindre resurskrävande screening för lungcancer.
Studien är ett samarbete mellan Regionalt cancercentrum norr, Regionalt cancercentrum väst, Umeå universitet och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Sjöbergstiftelsen har beviljat 6 miljoner kronor för genomförandet. I projektet ingår även en ansenlig del verksamhetsutveckling som respektive regionalt cancercentrum bidrar med i form av resurser och kompetens.
Läs mer om studien på cancercentrum.se
Artikeln först publicerad av Regionala Cancercentrum i Samverkan
Senast uppdaterad 21 januari 2025