Sveriges första pilotstudie för lungcancerscreening i Stockholm har gett lovande resultat. Tio kvinnor, som tidigare var utan symtom, har tack vare tidig upptäckt fått botande behandling för lungcancer. Därtill har genomförandet av studien fungerat bra, och deltagarantalet har varit högre än väntat.
–Det var väntat att vi skulle upptäcka ungefär ett tiotal botbara lungtumörer. Det är positivt, i och med att lungcancer ofta upptäcks sent och har hög dödlighet. Genomförandet har varit effektivt och visar att det är möjligt att organisera och genomföra en storskalig screeningstudie på detta sätt, säger, Nina Markholm Nordgren, projektledare för studien på Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland.
Syftet med studien, som inleddes 2022 är att ta reda på om riktad screening till rökande och tidigare rökande individer är ett genomförbart och kostnadseffektivt sätt att upptäcka lungcancer i ett tidigt skede. Arbetet utförs av RCC Stockholm Gotland i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset. Hittills har studien omfattat kvinnor i åldern 55–74 med ökad risk för lungcancer. I utförande är det sekundärprevention genom röntgenundersökning av lungorna med lågdos-datortomografi och primärprevention genom erbjudande om rökavvänjningsstöd via Sluta röka-linjen. Denna studie har nyligen avslutat inklusion sedan 995 av planerade 1 000 medelålders kvinnor undersökts.
Delrapport för forskningsstudien beräknas vara klar under nästa år, därtill fortsätter screening av rökare för lungcancer i pilotform med ytterligare en studie i Stockholm där även män bjuds in. Under nästa år planerar även Västra Götalandsregionen och Region Västerbotten att starta egna tester av lungcancerscreening.
–Framåt kommer vi se över metoden för hur vi kan nå ut till ännu fler rökare. Vi har använt oss av brev och enkäter. Att använda oss av hälsoinformatörer för att nå ut till fler i socioekonomiskt utsatta områden är ett sätt. Vi kommer också undersöka hur många som har nappat på erbjudandet att kontakta Sluta-röka-linjen, avslutar Nina Markholm Nordgren.
Resultaten från pilotstudien i Stockholm
Källa: Vitali Grozman, Karolinska institutet.
Resultatet är tänkt att tjäna som en kunskapsbas för planerade liknande regionala screeningprojekt, samt utgöra ett underlag till Socialstyrelsen inför ett beslut om eventuellt nationellt införande av riktad lungcancerscreening.
Artikeln först publicerad av Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland
Senast uppdaterad 29 oktober 2024