Bättre förstalinjesbehandling för patienter med EGFR-mutation av typen ”insertion i Exon 20”
Hos de icke-småcelliga lungcancrarna finner man mutationer i EGFR-genen hos ca var tionde person. De är betydligt vanligare hos lungcancer av adenotyp jämfört med de som är av skivepiteltyp. De vanligaste är en deletionsmutation i exon 19 (del ex19) eller en punktmutation i exon 21 (L858R). Dessa utgör nästan 90% av EGFR-mutationerna och när man finner någon av dessa mutationer erbjuder man oftast förstalinjesbehandling med en tyrosinkinashämmare vanligtvis med substanserna afatinib, dakomitinib eller osimertinib. Man kan på vissa orter även bli tillfrågad om att delta i en svensk behandlingsstudie där man lottas mellan osimertinib eller ngt av de andra preparaten. Studien vill ta reda på vilken turordning av läkemedel som är den optimala för patienter med en EGFR-mutation.
Den tredje mest vanliga mutationen i EGFR-genen är en insertionsmutation i exon 20 (ins ex20). Dessa mutationer svarar dåligt på tyrosinkinashämmarna som nämns ovan. Däremot finns nu en monoklonal antikropp (amivantamab) som har effekt vid denna mutation. Den fick EU-godkännande för tre år sedan men prisförhandlingarna har dragit ut på tiden så läkemedlet finns förvisso för förskrivning men det finns en avrådan från att använda läkemedlet till dess att det är prisförhandlat och då kan ingå i läkemedelssubventionen. Indikationen för amivantamab vid ins ex20-mutation är dels som en senarelinjesbehandling efter att behandling med cytostatika slutat fungera eller inte tolereras men från september 2023 är även förstalinjesbehandling tillsammans med cytostatika också godkänt av europeiska läkemedelsmyndigheten.
Studien där man som förstalinjesbehandling undersökte kombinationsbehandlingen av amivantamab och cytostatika jämfört med cytostatika enbart kallas Papillon. Drygt 300 patienter med en ins ex20-mutation deltog i studien där hälften gavs behandling med cytostatika enbart och då pemetrexed och karboplatin 4 cykler och de som fortsatt hade effekt av behandlingen och tålde densamma fick sen fortsätta med pemetrexed var 3:e vecka. Den andra hälften av patienterna fick amivantamab var tredje vecka i tillägg till cytostatikabehandlingen på samma sätt som i kontrollgruppen.
Primärt effektmått var progressionsfri överlevnad. De i kombinationsgruppen hade i medeltal en effekt under 11,4 månader mot 6,7 månader i kontrollgruppen. Efter 18 månader hade 31% som fick kombinationsbehandlingen effekt mot endast 3% i cytostatikagruppen. De i cytostatikagruppen som sviktade på denna behandling fick i 76% av fallen amivantamab som en andralinjesbehandling men man såg inte att de effektmässigt hann ifatt de patienter som från början fått amivantamab.
De som fick kombinationsbehandlingen upplevde en bättre hälsosituation både 6 och 12 månader efter start av behandling jämfört med gruppen som enbart fick cytostatika trots att biverkningsfrekvensen var högre i kombinationsbehandlingen.
En god nyhet när det gäller biverkningarna av amivantamab är att det under 2025 kommer en ny beredningsform av amivantamab där man ger läkemedlet som en injektion i underhuden jämfört med att ge behandlingen intravenöst. Utöver att biverkningsfrekvensen minskar går det också betydligt snabbare att administrera behandlingen.
En förhoppning inför det nya året är därför dels att prisförhandlingarna blir klara så att behandlingen kan ges, dels att den nya beredningsformen kan godkännas och administreras.
Källor:
Amivantamab plus Chemotherapy in NSCLC with EGFR Exon 20 Insertions; N Engl J Med. 2023 Nov 30;389(22):2039-2051. doi: 10.1056/NEJMoa2306441. Epub 2023 Oct 21. PMID: 37870976.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2306441
Subcutaneous Versus Intravenous Amivantamab, Both in Combination With Lazertinib, in Refractory Epidermal Growth Factor Receptor-Mutated Non-Small Cell Lung Cancer: Primary Results From the Phase III PALOMA-3 Study; J Clin Oncol. 2024 Oct 20;42(30):3593-3605. doi: 10.1200/JCO.24.01001. Epub 2024 Jun 10.
https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.24.01001
LungcancernyttAnders Vikström, överläkare vid lungmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping publicerar regelbundet nyheter inom området. Ni kan se tidigare Lungcancernyheter från honom HÄR |
Senast uppdaterad 19 november 2024