Sverige har varit tidigt ute forskningsmässigt när det gäller så kallad precisionsmedicin. Men idag brister förmågan när det gäller införandet, och det krävs nationella beslut skriver debattörer.
Sverige är en stark hälso- och sjukvårdsnation. Men sjukvården möter idag flera stora utmaningar och riskerar att halka efter inom centrala områden. Ett sådant område är precisionsmedicin.
Inom precisionsmedicin var Sverige tidigt ute forskningsmässigt och inom utveckling av diagnostik, men har idag bristande förmåga avseende breddinförande. Därför krävs nationella strategiska beslut
Detta skriver 5 debattörer i Svenska Dagbladet. Detta är ett utdrag:
Precisionsmedicinska behandlingar minskar risken för biverkningar, sena komplikationer och förbättrar överlevnaden. De bidrar även till bot och ökad livskvalitet.
Genom tidig och precis diagnostik samt målinriktade behandlingar minskar på sikt komplexiteten inom hälso- och sjukvården och därmed kan även kostnaderna minska.
Vår rekommendation är en nationell strategi för precisionsmedicin. Därutöver behövs också en nationell ledningsstruktur som kan samordna och driva utvecklingen.
Vi föreslår också att precisionsmedicinska centra etableras och utvecklas i alla sjukvårdsregioner för att säkerställa att alla patienter får tillgång till den bästa möjliga vården, oavsett var de bor i landet.
Det finns goda möjligheter att positionera Sverige som en ledande aktör inom precisionsmedicin.
Hans Hägglund – professor, överläkare, tidigare Nationell cancersamordnare
Ebba Hallersjö Hult – ledare och medgrundare, Nollvision Cancer
Margareta Haag – ordförande, Nätverket mot cancer
Daniel Ågren – ansvarig för precisionsmedicin, Roche Sverige
Jonas Vikman – strategisk rådgivare, Victri Advice
Läs hela artikel i Svenska Dagbladet här
Senast uppdaterad 26 augusti 2024