Nyheter – Arkiv

Cancerrådgivningen öppnar upp för hela Sverige

Sveriges äldsta stöd- och rådgivningslinje för cancer ökar kapaciteten och tillgängligheten. Nu kan alla i hela landet som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer, ringa eller chatta kostnadsfritt och anonymt med Cancerrådgivningen.

Varldscancerdagen 20d7f

Se Världscancerdagen 2025 i efterhand

2025 års tema för Världscancerdagen belyser hur patienter och närstående ska kunna leva med bästa möjliga livskvalitet under alla faser av cancerupplevelsen, inklusive de utmaningar som kan kvarstå efter behandling.

Lungcancerprojekt

Ny pilotstudie: De första deltagarna bjuds in till screening för lungcancer

En ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland ska undersöka om det går att införa lungcancerscreening inom ordinarie hälso- och sjukvård. Syftet med screening är att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede. Nu skickas de första breven med erbjudande om att delta i studien ut till invånare i de båda regionerna.

Vaccin mot lungcancer börjar testas på patienter

Ett vaccin mot lungcancer har för första gången börjat testas på människor i sju länder. Det beskrivs som ”banbrytande” och kan hjälpa patienter att bli av med sina tumörer – och inte få dem tillbaka.

Laboratory

Nationell strategi krävs för precisionsmedicin

Sverige har varit tidigt ute forskningsmässigt när det gäller så kallad precisionsmedicin. Men idag brister förmågan när det gäller införandet, och det krävs nationella beslut skriver debattörer.

Karin i almedalen

Karin Liljelund i Almedalen

Nätverket mot cancer träffade Karin Liljelund, vice ordförande i Lungcancerföreningen när de var i Almedalen förra veckan.

Stetoskop

Debattartikel: Inför nationell styrning av cancervården

I en debattartikel i Altinget skriver Karin Liljelund, Lungcancerföreningen, Eva Backman, Cancerföreningen PALEMA och Oskar Lindeberg, läkemedelsbolaget MSD att det är dags för Sverige att införa en nationell samordning och styrning av cancervården.

Rapport cancer

Nätverket mot cancers Cancerrapport 2024

I den här rapporten beskriver de den utveckling Nätverket mot cancer sett inom deras prioriterade områden fram till idag.  Syftet är att öka kunskapen om cancervården. En vård som allt fler tyvärr behöver ta del av idag. Utgångspunkten i all cancervård ska alltid...

Cigarettes 83571 1280

Färre röker – ändå ökar lungcancer bland kvinnor

Trots att antalet som röker har minskat mycket kraftigt i Sverige, minskar inte antalet fall av lungcancer i befolkningen lika mycket som förväntat. Bland kvinnor har istället antalet drabbade ökat. Det visar en ny studie vid Umeå universitet. Den nya studien innebär att synen på hur länge rökningen påverkar hälsan kan förändras.

Karina liljelund

Målstyrda läkemedel gav Karin ett nytt liv

En envis rethosta visade sig vara lungcancer med metastaser i både lårben och rygg. Tio år senare är Karin Liljelund ett levande bevis på forskningens framsteg. Mot alla odds lever hon ett bra liv, med hjälp av individanpassad, målinriktad behandling.

Brev

Skrivelse om IPÖ – Individuell Patient Översikt

I november skickade Lungcancerföreningen ut en skrivelse om vårt krav på att alla regioner inför IPÖ (Individuell Patientöversikt). Skrivelsen gick till verksamhetschefer vid kliniker som träffar lungcancerpatienter, sjukhusdirektörer samt ordföranden i regionernas Hälso- och sjukvårdsnämnd.

Martin Bergö

Antioxidanter ökar blodflödet i cancertumörer

C-vitamin och andra antioxidanter stimulerar nybildning av blodkärl i lungcancertumörer, visar en ny studie från Karolinska Institutet som publicerats i Journal of Clinical Investigation. Fynden ger ytterligare stöd för att kosttillskott med antioxidanter kan påskynda tumörtillväxt och metastasering vid cancer.

Lungcancerföreningen

Lungcancerstipendiater 2022 Vitali Grozman och Sven Nyrén

Varje år, i samband med Lungcancerdagen, delar Lungcancerföreningen ut ett stipendium till någon eller några som genomfört värdefulla insatser inom lungcancerområdet. I år gratulerar vi två radiologer från Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm.

Webinar

Föreläsning om NT-rådets roll vid introduktion av nya terapier

Sveriges regioner samverkar kring vilka nya läkemedel som ska införas i sjukvården. Målet med samverkan är en rättvis, jämlik och ändamålsenlig läkemedelsanvändning för alla patienter i hela landet. NT-rådet (Nya terapier) är en expertgrupp som beslutar om och ger vägledande rekommendationer till landets regioner om ett nytt läkemedel eller ny indikation på ett befintligt läkemedel ska införas gemensamt i den nationella processen för ordnat införande.

National cancer institute

“Sveriges position inom strålterapi måste stärkas”

Strålterapi är en livsviktig cancerbehandling för många lungcancerpatienter. I en färsk studie, författad av cancerläkare på uppdrag av regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har man jämfört svensk strålbehandling med den i övriga nordiska länder. Resultatet visar att läget är allvarligt – för svensk strålterapi, svensk cancervård och därmed svenska cancerpatienter.

Karina liljelund

Lyssna på Karins personliga berättelse om vad precisionsmedicin betytt för henne

Karins rethosta som maken trodde var tics visade sig vara lungcancer. Den sades vara obotlig och läkaren gav henne max några år. Karin som fick diagnosen ALK-positiv icke-småcellig lungcancer berättar om vad precisionsmedicin betytt för henne men också varför hon valde att bli medlem i Lungcancerföreningen. Lyssna på Karins berättelse i Karolinska Universitetssjukhusets podd

Lungcancerföreningen

Ökad screening

USA utvidgar målgruppen för screening av lungcancer - artikel i Onkologisk tidskrift, 2021.

Lungcancerföreningen

Högre stråldos

"Högre stråldos ökar överlevnad vid småcellig lungcancer - Onkologisk tidskrift", 2021.

Lungcancerföreningen

Intressant artikel om Screening

"CT scan catches 70% of lung cancers at early stage, NHS study finds Exclusive: early detection hailed as ‘major breakthrough’ for treatment of Britain’s deadliest form of cancer". The Guardian 2021-02-14

Lungcancerföreningen

Komplementär medicin

Det är känt från flera undersökningar bland annat i Sverige att många patienter använder KAM (komplementär- och alternativ medicin) när man drabbas av svåra sjukdomar som cancer.

Nyheter